Humor i dret, dos planetes diferents

La Llama Store va acollir el passat 7 de març la primera xerrada del cicle “Humor i coses”. Sota el títol “Humor i legalitat” en aquesta primera ocasió es va parlar d’humor i dret, amb els humoristes gràfics Manel Fontdevila i Jaume Capdevila (Kap) i l’advocat Carles Perdiguero. L’acte va ser un èxit de participació, ja que pràcticament totes les butaques de la sala de La Llama estaven exhaurides.

La taula rodona va començar amb una intervenció a càrrec del cofundador i codirector de El Mundo Today, Kike García, que es va encarregar de presentar el tema i els ponents i llançar preguntes que mica en mica es van anar tractant.

Ambdós humoristes gràfics van coincidir en afirmar que avui en dia com a societat tenim moltes més possibilitats de dir les coses públicament que abans gràcies, en gran part, a la tecnologia. Segons aquests humoristes, això ha fet que no hi hagi més censura, sinó que s’ampliin més els delinqüents. És a dir, qualsevol persona té més possibilitats actualment de ser acusat quan fa un tuit en contra d’algú que no pas abans, quan no existia Twitter i no hi havia aquesta possibilitat.

Amb tot això, van considerar que més que mai és importantíssim tenir en compte el context alhora de fer humor: no és el mateix insultar al rei en un dinar familiar, que fer-ho a Twitter o en un acte públic davant de moltes persones i on pot tenir repercussió. Tant Kap com Manel Fontdevila van considerar que és en aquests nivells amb més repercussió on l’humor causa més por a l’estat i aquest decideix actuar a través de la justícia.

Perdiguero va començar indicant que els límits de l’humor els marca l’estat però, que fer aquesta tasca d’objectivar l’humor és quelcom difícil ja que “la justícia i l’humor estan en planetes diferents”. L’advocat va explicar les diferents tipologies de delictes que s’atribuixen a l’humor, principalment delictes contra l’honor (injuria i calumnia) i delictes d’odi. A més a més, va considerar, al mateix temps, que en aquest punt, en el camp jurídic de l’humor hi ha debat entre què es considera llibertat d’expressió i dret a l’honor.

La xerrada es va tancar amb una tertúlia entre els tres ponents, on cadascú va explicar experiències personals que havia tingut on hi havia friccions entre humor i dret. Tots tres ponents es van mostrar bastant d’acord en què l’humor no podia ser considerat odi, ja que aquesta no és la seva intenció. “l’humor és frivolitat, no és odi. L’humor té la voluntat de qüestionar, no pas d’odiar”, va concloure Kap.

 

Potser també us interessa:

[PRÈVIA]: Taula rodona sobre l’humor i el dret a La Llama Store

One thought on “Humor i dret, dos planetes diferents

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s